logo norisk rijschool

Rijschool Norisk -Motorrijlessen

Jouw rijschool om je motorijbewijs te halen!

Voor motorrijlessen hebben we ervaren instructeurs. Zij laten je tijdens deze motorrijlessen graag kennismaken met de vrijheid van het motorrijden.
Maak een afspraak voor een “Try the Bike” en bespreek daarna samen wat voor jou de beste rijopleiding is. Wij stellen motorkleding en helmen in alle soorten en maten kosteloos ter beschikking. Zo kun je zonder vooraf te investeren eerst kijken of het iets voor je is.

De theorie.
Om te mogen beginnen met motorrijlessen moet je in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs of het theoriecertificaat voor de motor hebben. Als je aan één van deze twee voorwaarden voldoet, mag je rijexamen doen voor het eerste onderdeel AVB (voertuigbeheersing). Let op: om een rijexamen voor het tweede onderdeel AVD (verkeersdeelneming), aan te vragen móét je in het bezit zijn van het geldig theoriecertificaat voor de motor. Bij Rijschool Norisk bereiden we je niet alleen goed voor op de praktijk. In ons moderne theorielokaal op onze vestiging geven we theorielessen als voorbereiding op het theorie-examen. De vragen die wij je stellen, gaan op dezelfde manier als het theorie-examen dat je bij het CBR aflegt. Ook onze oefenexamens zijn hetzelfde als dat van het CBR, zodat je hieraan al vast kunt wennen. Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod. Er zijn theorieboeken te koop ter voorbereiding op het examen. Voor onze eigen leerlingen geven wij theorielessen op maandagavond van 19.15 tot 21.30 uur. De kosten bedragen € 10,00 per les. Je hoeft voor deze theorielessen niet te reserveren.

De praktijk.
Het praktijkexamen bestaat uit voertuigbeheersing AVB en verkeersdeelneming AVD

Verkeersdeelneming.
Tijdens het examen Verkeersdeelneming, laat je zien dat je veilig en volgens de regels soepel door het verkeer voortbeweegt. Je rijinstructeur en de examinator volgen je in een auto. Dit examen duurt 55 minuten. De examinator let onder andere op: je kijkgedrag, je plaats op de weg, of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers, of je de verkeersregels goed toepast, of je ook in het verkeer de motor beheerst. Benieuwd hoe beide examens gaan? Klik hier

De lichte motor categorie A1
Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen voor de lichte motor, categorie A1. Op je 17e mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor dit theorie examen of als je je autorijbewijs hebt. Vanaf je 18e verjaardag mag je de praktische rijopleiding gaan doen. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op: motor van de categorie A1 (125 cc ofwel 11 kW), driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

De middelzware motor categorie A2
Als je 20 bent, mag je met je rijopleiding beginnen voor het rijbewijs voor de middelzware motor, categorie A2. Je moet dan wel je theorie examen motor of je autorijbewijs hebben. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens doen voor het rijbewijs A2. Als je slaagt voor het examen voor de middelzware categorie, krijg je automatisch het rijbewijs A1 erbij. Met een A2-rijbewijs mag je rijden op: motor van de categorie A1 (125 cc of 11 kW), driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW), motor van de categorie A2 (48 pk of 35 kW)

De zware motor, categorie A
Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens doen voor het rijbewijs A. Wat het vermogen is van de motor waar je na het behalen van je rijbewijs op mag rijden is afhankelijk van je leeftijd. Tot je 24e heb je te maken met code 80.

Wat is code 80?
Als je het rijbewijs voor de zware categorie, A, voor je 24e haalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie uitsluitend mag rijden op: motor van de categorie (125 cc of 11 kW),driewielig motorrijtuig van de categorie A1, motor van de categorie A2 (48 pk of 35 kW), driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW) Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Wanneer vervalt deze code 80?
Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A rijbewijs òf als je voor die tijd 24 wordt en als je rijbewijs A hebt en al twee jaar je rijbewijs A2. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijs pasje aanvragen zonder de code 80. Het CBR heeft alle stappen op de website staan. Om deze te bekijken klik hier.

Kleding
De kleding die je van ons kunt lenen voldoen uiteraard aan de kleding eisen die het CBR stelt.

Gezondheidsverklaring en machtigen rijschool
Om examen te kunnen doen dien je de gezondheidsverklaring aan te vragen en ons te machtigen. Klik hier voor meer informatie.

Contactmogelijkheden:
tel:0626787373
mailto:info@rijschoolnorisk.nl
https://www.facebook.com/Rijschool-Norisk-111999367594260/